luni, 19 iulie 2010

Orez cu pui si sofran - Tahcheen ba Morgh

Adăugaţi o legendă














Aceasta reteta persana este una dintre preferatele mele. Se pregateste pe aragaz la foc mic sau in cuptor, insa eu prefer sa o fac in cuptor.

Ingrediente:
1 ceapa taiata marunt
orez basmati o ceasca si jumatate inmuiat in apa cu o ora inainte de a-l gatii
carne de pui fara piele si oase taiata bucatele
ulei de gatit
turmeric
sare/piper
1 ceasca de iaurt
3 oua
sofran din care se face o infuzie cu o ceasca de apa clocotita.
Optional: 1 cartof fiert in coaja taiat felii pentru a se pune pe fundul oalei

1. Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se soteaza ceapa. Se condimenteaza cu turmeric si se adauga carnea de pui taiata cubulete.Se pune o cana de apa si se lasa la fiert la foc mic spre mediu pentru 30-40 de minute. Dupa ce puiul a fiert, se scot bucatele de carne si se lasa la racit si zeama se strecoara.
2. Intre timp intr-o oala se aduce apa la fiert, se adauga sare si orezul scurs de apa in care a fost lasat la inmuiat mai inainte. Dupa ce orezul e fiert, dar nu moale, se scurge intr-o sita si se pune sub cateva jeturi de apa rece.
3. Intr-un castron se amesteca infuzia de sofran cu zeama de la pui (care intre timp s-au racit), cu ouale si iaurtul si se sareaza.
4. Un vas nelipicios cu fundul gros si cu capac se unge cu ulei. In cazul in care folositi cartof, asezati feliile pe fundul vasului apoi 1/3 din cantitatea de orez. Peste orez puneti 1/2 din cantitatea de carne si peste carne amestecul de oua, iaurt si sofran. Adaugam a doua treime de orez, carnea ramasa si iaurtul , apoi ultimul strat de orez si deasupra iaurt cu ou.
5. Se pune capacul si se da la cuptor pentru cel putin 40 de minute, pentru a crea un strat crocant delicios in partea de jos.


Aceasta reteta se poate face si inlocuindu-se cartoful cu un singur strat dintr-o lipie libaneza. O sa postez si o poza a acestei variante pe care am pregatit-o mai demult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu