Desi este o ciorba delicioasa si foarte consistenta, potrivita pentru iarna, mi se pare ca acum este sezonul pentru facut Aash-e Mast pentru ca se gasesc din belsug verdeturi.
Se face relativ simplu, numai ca trebuie fiarta mult si cum astazi a plouat si a fost racoare mi-am permis sa dau drumul la aragaz.
Reteta orginala este cu perisoare din carne de vita sau oaie, eu am folosit cubulete de carne
Ingrediente:
200 g orez basmati
1000 g ierburi ( 3 legaturi maricele de patrunjel, 3 de marar, 3 de ceapa verde, cateva fire de menta, daca gasim coriandru proaspat punem, daca nu punem uscat )
500 g carne de vita taiata cubulete
1000 g iaurt (o galetusa)
o ceapa tocata
o lingurita turmeric
150 g linte
2-3 linguri de ulei
1. Calim ceapa in putin ulei cu turmeric, apoi adaugam carnea si lasam sa isi schimbe culoarea dupa care completam cu 500ml apa.
2. Punem lintea si mai adaugam 200 ml de apa (o cana). Lasam la foc mic o ora cu capac.
3. Adaugam orezul si mestecam.. Mai lasam la fiert inca o ora, amestecand. Acum trebuie sa amestecati pentru ca e posibil sa se lipeasca.
4. Adaugati ierburile, sarea si piperul. Mai lasati sa fiarba inca o ora, si nu uitati sa amestecati. (Ma repet pentru ca la mine a fost cat pe ce :))
6. Adaugati iaurtul, eventual 2 lingurite de menta uscata daca nu ati pus verde si mai lasati la foc mic inca 10 minute.
Orezul trebuie sa fie zobit in aceasta ciorba.
Un blog foarte-foarte interesant, o sa mai revin pe aici, cu siguranta. Ca sa-mi fie mai usor, te-am trecut in blogroll.
RăspundețiȘtergere