marți, 23 martie 2010

Orez cu verdeata - Sabzi Polo




Sabzi Polo este orez cu verdeata si se serveste de obicei cu peste, creveti sau cu Kookoo Sabzi . Va voi prezenta o varianta a acestei retete pe care o folosesc eu. Cantitatile de verdeata pot varia, insa este bine sa fie in proportii egale si cu cat este mai multa verdeata cu atat iese mai gustos.
Este una dintre mancarurile care se serveste de Nowruz, Anul Nou persan sarbatorit in prima zi de primavara astrologica, pe 21 Martie.

Ingrediente:
300 gr orez basmati
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
coditele de la o legatura de ceapa verde
1 legatura coriandru (optional)
1 lingurita turmeric ( optional, mie imi place f mult)
o ceapa alba tocata marunt
ulei
Lipie libaneza (optional)
sare si piper

Orezul se spala cu apa rece si se lasa la inmuiat o jumatate de ora inainte de a fi pus la fiert. Apoi intr-un vas se pune apa la fiert, cu sare si cand clocoteste se adauga orezul.  Se fiebe aproximativ 10 minute, sau pana incepe sa se inmoaie, dar nu trebuie sa fie fiert complet. Se scurge intr-o strecuratoare si se clateste cu apa rece, exact ca pastele.

Exista doua variante pentru a adauga verdeata.
1. Cu verdeata calita  -Intr-o tigaie se caleste in 3 linguri de ulei ceapa taiata marunt, se adauga turmericul si verdeata tocata. Se amesteca pentru a nu se arde si a nu capata un gust amar. Cand este gata se amesteca cu orezul .
2. Cu verdeata cruda - Se toaca verdeturile marunt, ceapa se da pe razatoare , se condimenteaza cu turmeric si se amesteca cu orezul fiert.

Acum aveti nevoie de un vas nelipicios cu capac in care incingeti 4 linguri de ulei . Daca folositi lipie libaneza, o asezati pe fundul vasului si peste ea turnati orezul amestecat cu verdeata. Daca nu folositi lipie, puneti orezul direct peste uleiul incins. Eu prefer sa pun lipie pentru ca se face crocanta si scade riscul de a arde orezul:))
Puneti capacul peste vas astfel incat sa fie inchis perfect. Puteti pune intre capac si vas un prosop de bucatarie curat pentru a pastra aburul in interior.

Puneti vasul pe aragaz pe ochiul cel mai mic, dat la flacara minima si il lasati fara sa amestecati cam 20 de minute. Cu cat sta mai mult cu atat stratul de jos se face mai crocant si mai gustos, dar cel mai sigur si ca sa nu riscati sa il ardeti, mai ales daca pregatiti pentru prima data aceasta reteta, il bagati in cuptorul incins, la temperatura cea mai mica si il lasa cel putin 30 min. Va dati seama ca este facut atunci cand orezul de pe marginea vasului este usor auriu.

Cand este gata, dati capacul la o parte, il mai lasati 5-10 minute descoperit iar apoi puneti un platou mare deasupra vasului si il intoarceti, cu grija, sa nu va ardeti.
Este delicios daca il il serviti cu iaurt cu menta si castravete.



Sper sa va placa, este una din mancarurile mele preferate!




Toate retetele sunt pe Petitchef

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu