Aceasta este o reteta traditionala din sudul Iranului, din Shiraz, poate fi servita alaturi de carne de pui sau chiftelute, sau chiar falafel. Gustul deosebit este dat de siropul de rodie dulce acrisor - Rob va Shireh.
Ingrediente pentru 4 portii:
3 cani orez
o cana fasole blackeye (oare cum se numeste in romana??? )
doua legaturi de marar
o ceapa
sofran (optional)
sare
ulei pentru gatit
1. Fasolea blackeye se alege, se spala si se pune la fiert pentru 30 de minute.
2. Orezul se spala si daca aveti il lasati jumatate de ora la inmuiat in apa rece. Intr-un vas se aduce apa la fiert cu sare si se adauga orezul. . Se poate adauga sofranul la intreaga cantitate de orez sau se poate fierbe in doua vase, orez alb si orez galben. Se fierbe al dente, se scurge apa in care a fiert si se clateste cu apa rece.
3. Se toaca mararul si se da ceapa pe razatoarea fina (sau cum preferati)
3. Alegeti un vas cu capac, puneti cateva linguri de ulei si amestecati fasolea fiarta, cu orezul fiert, ceapa data pe razatoare si marar tocat.
Pentru chiftelute:
Am uitat sa pozez ingredientele:
1 piept de pui sau de curcan tocat sau carne tocata de vita, dupa cum preferati,
sare, piper
turmeric
o ceapa data pe razatoare
alte condimente pe care le preferati - eu am pus boia de ardei dulce, putin all spice, praf de usturoi
Amestecati toate ingredientele si formati chiftelute rotunde pe care le puteti praji in ulei sau coace in cuptor pe hartie de copt.
Pentru siropul de rodie, Rob va Shireh
Reteta originala indica sa faceti un sirop din apa, zahar si pasta de rodie. Eu nu sunt obisnuita cu gustul dulce la mancarurile cu carne si nu am mai adaugat zahar. Am pus 3 linguri de concentrat de rodie si o ceasca de apa si le-am fiert vreo 10 minute la foc mic.
Serviti orezul cu chiftelute si cu siropul de rodie alaturi. Nu ma asteptam sa imi placa, dar am fost surprinsa foarte placut de aceasta combinatie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu