Khoresht Ghormeh Sabzi este mancarea nationala a iranienilor, poate cum sunt la noi sarmalele sau iahnia de fasole.
Este o mancare deliciosa, cu ierburi aromate si gust acrisor de lamaie uscata. Se face cu carne de vita sau de oaie, chiar si de rata in anumite zone din nordul tarii.
Anumite retete se fac doar cu verdeata, altele se fac si cu spanac.
Ingrediente (4 portii pentru 2 persoane, nimeni nu o manance doar o portie)
pulpa de vita sau de oaie - 500 grame, taiata cubulete
4 legaturi de patrunjel
4 legaturi de marar
4 legaturi de ceapa verde
2 legaturi de usturoi verde (3-4 graunti )
Coriandru o legatura, daca aveti daca nu 2 linguri uscat
Frunze de schinduf uscat, cam 3 linguri pe care il puneti in apa calduta pana tocati restul de verdeturi(in Romania nu cred ca veti gasi schinduf verde) sau o lingurita de praf de schinduf care se gaseste la plafar.
o ceapa taiata marunt
o cana de fasole rosie (kidney beans) sau o conserva
3-4 lamai uscate sau praf de lamaie
o lingurita turmeric
sare, piper
putin ulei pentru gatit (iranienii folosesc mai mult de obicei)
Optional o cana de spanac congelat
1. Ceapa alba se caleste in ulei cu lingurita de turmeric, amestecandu-se sa nu se arda si se adauga cubulete de carne. Cand si-au schimbat culoarea se pun 500 ml de apa, se adauga fasolea si lamaia uscata si se lasa la fiert . In cazul in care folositi fasole fiarta de la conserva o adaugati la sfarsit.
2. Tocati toate verdeturile.
In reteta originala de Ghormeh Sabzi, puneti verdeturile crude si uscate sa se caleasca in destul ulei fara a se arde.
3. Dupa ce carnea si fasolea au fiert, adaugati verdeturile . Eu le pun crude, neprajite.
4. Gustati si puneti sare si piper, eventual praf de lamaie uscata.
5. Mai lasati sa fiarba cu capac 15 minute sau pana cand verdeturile nu se mai simt aspre.
6. Se serveste cu orez basmati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu