Aceasta reteta este din Gilan, provincie a Iranului la tarmul Marii Caspice. Aceasta zona are o traditie culinara desavarsita, care a fost adopta si in alte zone din Iran, diversifitatea datorandu-se mai ales climatului bland care permite cultivarea multor tipuri de fructe si legume. Vecinatatea cu Marea Caspica determina ca pestele, fructele de mare si caviarul sa fie o componenta principala a bucatariei Gilanului.
Cel mai faimoasa combinatie culinara din aceasta zona este cea de pasta de rodii si nuci, folosita ca marintata pentru Kabab Torsh si ca baza pentru Khorest-e Fesenjun. De asemenea, foarte raspandit in Iran si avandu-si originea in aceasta zona este Mirza Ghasemi .
Ingrediente:
2 legaturi de ceapa verde
1 fir de praz
2 legaturi mari de patrunjelo legarura mare de marar
300 g linte- pe care o puneti la inmuiat cu vreo jumatate de ora inainte
500 g carne de vita tocata (optional)
zeama de la 4 portocale
zeama de la o lamaie
3 graunti de usturoi
sare, piper
unt sau ulei
oua
eu am adaugat si o conserva de fasole alba fiarta
1. Verdeata, ceapa, prazul se spala, se toaca si se calesc in unt sau ulei.
2. Se adauga lintea, sarea, piperul, se completeaza cu apa si se lasa la fiert pana cand devine moale (aprox 30 min)
3. Intr-o tigaie se adauga o lingurita de unt si se prajeste carnea tocata.4. Cand lintea este fiarta se adauga si carnea si usturoiul. Acum adaugam sucul de portocale si de lamaie, dupa gust. Mancarea trebuie sa fie acrisoara.
5. Inainte sa serviti puneti deasupra oua si puneti la cuptor pana se coaguleaza.
.
![]() |
Masouleh, sat din Gilan, datand din jurul anului 1000 i.e.n
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu