duminică, 13 martie 2011

Aash e Reshteh - Ciorba consistenta cu verdeata






Aash-e Reshteh este o mancare foarte populara in Iran, nelipsita de pe masa de Nowruz si exista o multitudine de variatii ale acestei retete. Am facut de multe ori Aash-e Reshteh, pana cand am ramas la varianta pe care o voi publica astazi.
Am descoperit in aceasta reteta doua ingrediente specifice gastronomiei iraniene si necunoscute noua europenilor:

Kashk

Kashk-ul este un lichid alb, facut din zer, am inteles ca exista si in varianta de praf solubil in apa. In Bucuresti se gaseste la magazinul iranian de pe Calea Mosilor. Gustul este deosebit, acrisor. Cand nu am gasit kashk eu l-am inlocuit cu iaurt cremos.


Reshteh
 Reshteh sunt niste paste specifice iraniene, dar ii puteti substituii cu taietei romanesti obisnuiti


Ingrediente pentru 4 portii:

aproximativ 1 kg de verdeata :
  • patrunjel
  • marar
  • ceapa verde
  • in proportie mai mica spanac congelat
  • coriandru uscat 2-3 linguri
o ceapa mare tocata fin
1 lingura turmeric
1 pachet taietei
o conserva naut
o conserva fasole rosie
o conserva linte
4-5 linguri de ulei pentru gatit (sau un pic mai mult)
sare, dupa gust
Optional pentru ca mancarea sa capete consistenta se adauga o lingura de faina dizolvata in apa care se trece prin strecuratoare cand se pune in oala.

Pentru garnisit:
  • 4-5 graunti de usturoi taiati fin
  • o lingura unt
  • 2 linguri menta uscata
  • Kashk
1. Spalati bine verdeturile crude si tocati-le

2. Intr-un vas, puneti uleiul sa se incinga si caliti ceapa cu turmericul.

3. Dati focul mic, adaugati verdeturile, amestecati de cateva ori si imediat completati cu apa cat sa le acopere. Cand incepe sa fiarba puneti si spanacul congelat.

4. Cand verdeata a fiert, adaugati lintea, nautul si fasolea rosie scurse din zeama lor si clatite. Lasati sa fiarba incet 20 minute.

5. Adaugati taieteii si mai lasati pe foc conform instructiunilor de pe pachet.
  • Daca preparati mancarea de dinainte si planuiti sa o serviti in ziua urmatoare, adaugati taieteii inainte de servire
6. Intr-o tigaie, incalziti untul, adaugati usturoiul sa se caleasca, dar sa nu se arda si puneti si menta uscata care v-a absorbi instantaneu grasimea untului. Este bine sa folositi menta uscata si nu verde, deoarece prin prajire devine putin crocanta si confera o textura placuta.

7. Serviti mancarea cu kashk si menta + usturoi.



3 comentarii:

  1. Gata,m-ai convins,incerc si eu! Am mancat de multe ori,dar n-am avut curajul sa o fac niciodata. De kashk nici nu poate fi vorba ca nu am de unde sa iau,dar incerc cu iaurt cremos.O saptamana placuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu chiar o prefer cu iaurt decat cu kashk.
    Iti multumesc, si tu sa ai o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca e tare buna...arata asa apetisant incat trebue "musai" s-o incerc si eu...
    Ps: te asteapta un premiu la mine pe blog.
    Pupici si o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere