Multi oameni detesta aceste legume datorita mucilagiilor care se formeaza in jurul lor in timpul gatirii, insa tocmai datorita acestor substante bamele sunt in categoria alimentelor benefice pentru cei care sufera de boli ale stomacului.
Nu am gatit niciodata bame crude, doar conservate in saramura sau congelate.
Ca sa scap de substanta mucilaginoasa, scurg bamele conservate din zeama lor si le pun pentru cateva minute in apa cu otet apoi le spal cu apa rece. Functioneaza. Oricum astept si alte sfaturi :-)
Reteta pe care o sa v-o prezint este libaneza, bamele fiind foarte populare in aceasta tara si gatite in diferite feluri.
Ingrediente:
un borcan mare de bame conservate in saramura, am folosit Durra, de pe site-ul www.durra-diamant.ro
o ceapa
2 graunti de usturoi
o cutie de rosii decojite cubulete
jumatate de lingurita de chimion macinat
jumatate de lingurita de paprika
un ardei iute uscat
un sfert de lingurita de scortisoara
un sfert de lingurita de all spice
sare dupa gust
o lingura de zeama de lamaie
patrunjel verde
2-3 linguri de ulei de masline
aproximativ 200ml apa
1. Intr-o tigaie mai inalta se incalzeste uleiul de masline, se pune ceapa taiata marunt si usturoiul zdrobit si se calesc putin 2-3 minute.
2. Se adauga conserva de rosii, condimentele si bamele.
3. Se adauga aproximativ 200ml de apa sau mai putin daca bamele sunt foarte crude si se fierb incet 15 minute. Cand este gata se adauga zeama de lamaie
4. Se serveste cu patrunjel verde, alaturi de orez.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu