Prima data cand am facut paine in casa cred ca aveam vreo 14-15 ani... Iesea foarte buna.. Chiar imi aminteam ieri cu prietena mea cum statea langa cuptor imbatata de miros si nu pleca acasa pana cand nu gusta o bucata zdravana cu branza. Au trecut 10 ani de atunci, nici nu imi vine sa cred ...
In fine, sa revin la paine de astazi, Nan e Barbari e cel mai comun tip de paine care se gaseste in Iran . Numele este este asociat cu populatia barbara ( si luati cuv "barbar" ca substantiv) din Khorasan. Painea a devenit populara si in Teheran in timpul dinastiei Qajar (1794-1925)
Eu am hotarat sa modific putin reteta, dar sa pastrez aspectul, asa ca in loc de apa am folosit lapte.
Veti avea nevoie de :
1 cub mic de drojdie (25g)
lapte (aproximativ 400, depinde de cat de uscata este faina)
1 lingura de zahar pentru drojdiesare 1 lingura
2 albusuri de ou
susan
Acum trebuie sa porniti cuptorul :)
1. Intr-un castron facem maiaua - dizolvam drojdia in lapte caldut si adaugam o mana de faina si lingura de zahar, amestecam si lasam la caldurica vreo 15-20 de minute.
2. Cernem faina intr-un lighean suficient de mare (coca isi va dubla cantitatea in timpul dospirii) si adaugam maiaua.
3. Framantam bine vreo 10 minute - daca faina dvs este foarte uscata si coca vi se pare tare, mai puteti adauga putin lapte caldut.
4. Acoperim cu un prosop si lasam sa creasca 20-30 minute la caldura.
5. Dupa ce a crescut, punem faina pe masa si impartim aluatul in patru sau cinci parti. 6. Fiecare parte o framantam pana ce nu se mai lipeste de mana, intindem o foaie lunguiata cam de 2 cm grosime.
7. Pe aluat formam cu degetele santuri longitudinale cu o distanta de 2 cm intre ele :
8. Ungeti cu albusul de ou batut si presarati susan sau chimen sau zatar. Eu pe una dintre paini am presarat zatar si praf de usturoi. Dar puteti pune cimbru, oregano sau busuioc .
9. Ungeti o tava cu ulei si tapetati-o cu faina si puneti fiecare paine la copt . Nu uitati sa o intoarceti cand este coapta pe jumatate.
10. Acum ca este calda si rumena, faceti efortul sa o lasati putin sa se racoreasca pentru ca altfel o sa va doara burtica :)) Noi pe prima am mancat-o pe loc :)
10. Acum ca este calda si rumena, faceti efortul sa o lasati putin sa se racoreasca pentru ca altfel o sa va doara burtica :)) Noi pe prima am mancat-o pe loc :)
![]() |
In mod normal, fara lapte in compozitie si neunsa cu ou deaspupra, painea Barbari arata asa... |
am facut si eu de cateva ori,dar n-am apucat sa o mancam cu mancare.Nan-e barbari care se gaseste in Iran are o textura putin diferita,cred ca se adauga si faina integrala. Aceasta aduce mai mult a barbari mashini,adica nu e facuta manual ci de "masina" de facut paine. Se poate congela. Trebuie sa mai fac si eu!
RăspundețiȘtergere