Bamieh este un desert dulce de tot, insiropat si delicios. Este foarte simplu de facut, daca nimeresti proportiile. Internetul este plin de retete. Mi-am facut curaj si m-am apucat de facut. Dar surpriza, cand eram cu uleiul pe foc si ma pregateam sa le pun in tigaie, ma prind ca spritul era foarte subtire - deci au iesit niste bame cam subtirele . Oricum asta nu ne-a impiedicat sa le mancam pe toate.
Ingrediente:
4 felii de unt groase de 1 cm ( 80% grasime )
3-4 oua
250 g faina
200 ml apa
un praf de sare
ulei pentru prajit - trebuie sa fie cel putin adanc de 2 cm
Pentru sirop:
150 gr zahar
100 ml lichid ( 3 parti apa + 1 parte apa de trandafiri sau puteti folosi doar apa)
coaja de la 1 lamaie , daca va place si coaja de portocala
extract de vanilie (optional)
miere (optional)
1. Intr-un vas se pune apa la fiert, se topeste untul si se adauga praful de sare.
2. Se pune toata faina dintr-o data, se amesteca cu o lingura de lemn. Se lasa sa se raceasca.
3. Dupa ce s-a racit, se pun pe rand ouale si se amesteca. Am scris 3 - 4 oua, pentru ca in reteta care am gasit-o pe internet erau 3, dar mie mi s-a parut foarte tare aluatul si am mai pus inca un ou. Aluatul trebuie sa iasa ca si cel pentru coji de ecler, sa nu fie moale, dar nici foarte tare pentru ca nu va trece prin sprit.
4. Puneti uleiul sa se incinga bine si puneti aluatul in sprit.
5. Cu mana stanga tineti spritul si cu mana drepta tineti un cutit sau o foarfeca de bucatarie. Puneti aluatul cu ajutorul spritului in uleiul incins, formati bame de 3-4 cm lungime si taiati cu foarfeca sau cutitul. Procedati asa pana cand se umple suprafata vasului in care prajiti.
6. Prajiti bamele pe ambele parti, pana capata o culoare aurie.
7. Cand sunt gata le scoateti pe servetele pentru a absorbi excesul de ulei.
8. Puneti ingredientele pentru sirop intr-un vas, la foc mic si faceti un sirop gros.
9. Asezati bamele intr-o tava si turnati peste ele siropul fierbinte.
ti-au iesit foarte bine,stiu ca am incercat si eu o data si parca tot subtiri erau.zoolbiya ai facut?ce m-as servi si eu din farfuria ta!
RăspundețiȘtergereti-am lasat un premiu la mine pe blog.un weekend placut!
RăspundețiȘtergereacest dulce il stiu din bucataria turceasca, la ei se cheama tulumba tatlisi. mie nu imi place siropul facut din miere, il prefer pe cel cu zahar, la care adaug vanilie si zeama de lamaie. intr-adevar cere rabdate si un spritz bun ca sa poti face bastonasele
RăspundețiȘtergereDa, toate tarile orientale cred ca au acest desert. Am inteles ca se face si in Liban. Am mancat in Iran si in sirop puneau si sofran.
RăspundețiȘtergere