Eshkeneh este o supa traditionala persana cu ceapa si schinduf (shanbalileh). Pentru traditie culinara romaneasca poate parea putin neobisnuita, dar daca apreciati gastronomia iraniana sigur aceasta supa o sa fie pe gustul dvs.
Schinduful (Trigonella foenum-graecum L) este o planta aromatica folosita inca din antichitate, nu foarte cunoscuta in Europa, aici fiind cultivata ca planta medicinala.
Iranul are o adevarata legatura culinara cu aceasta planta care da gustul specific al celui mai popular fel de mancare persan - Khoresht Ghormeh Sabzi.
Ingrediente:
4 cepe taiate fin dau date pe razatoarea mare
schinduf uscat 10 linguri pe care il puneti cu o ora inainte intr-un vas cu apa calduta
o lingurita turmeric
1 litru supa legume sau apa
2 linguri cu faina
2 oua sau mai multe
ulei pentru gatit
sare dupa gust
Desi reteta originala nu prevede iaurt, eu am simtit ca nu se poate fara :) si am adaugat o cutie mare impreuna cu ouale.
Zeama de lamaie si menta pentru servit
1. Sotati ceapa in ulei pana devine aurie, dar nu arsa, si adaugati turmericul si schinduful.
2. Adaugati cele 2 linguri de faina si amestecati continuu ca sa nu se arda, apoi stingeti cu apa sau supa de legume treptat.
2. Lasati la fiert aproximativ 30 de minute sau pana cand nu vi se mai pare ca schinduful uscat se simte aspru. Nu uitati sa adaugati sare.
3. Acum, intr-un castron bateti ouale si le adaugati peste supa zdrentuite. Daca doriti sa adaugati si iaurt, il amestecati cu ouale si procedati ca la supa cu iaurt sau ca la ciorba de burta.
4. Se serveste cu lamaie si optional cu menta uscata deasupra.
Se scrie oua.
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru comentariul pertinent. Dupa cum observati, am scris de mai multe ori "oua" corect si daca ati fi avut o gandire obiectiva trageati concluzia ca probabil am gresit din graba.
RăspundețiȘtergereVa mai astept cu comentarii pe site.