miercuri, 31 octombrie 2012

Muhammara - Aperitiv cu ardei copt si nuci



Arabii sustin ca faimoasa Muhammara este originara din Alepp, Siria. Acest amestec de ardei gras rosu, pasta de rodie si nuci, servit pur si simplu cu paine sau alaturi de kebab si alte mezze, este foarte popular in Orientul Mijlociu, din sud vestul Turciei si pana in Caucaz. Retetele variaza, unii adauga usturoi, altii ceapa caramelizata, chiar miere si otet balsamic.

Reteta mea de Muhammara contine urmatoarele ingrediente:

3 ardei capia mari copti sau ceva mai multi gogosari, dar rosii
o felie de paine uscata (am folosit Pancis, paine neagra cu seminte)
o mana de nuci
1 lingurita de pasta de rodie/ incercati cu miere daca nu aveti
1/2 lingurita de boia de ardei dulce
1/2 lingurita de boia de ardei iute
1/2 lingurita cumin/chimion macinat
1/2 lingurita amestec de piper de la Solaris
1/2 lingurita sare
un graunte mare de usturoi zdrobit
zeama de la o jumatate de lamaie
ulei de masline 5-6 linguri

1. Coaceti ardeii pe gratar sau in cuptor, ii curatati de coaja si seminte
2. Inmuiati painea in apa si o stoarceti bine si o sfaramitati.
3. Adaugati toate ingrediente in blender si mixati, lasand la urma pasta de rodie/mierea si lamaia, pe care le adaugati dupa gustul dvs.
4. Se serveste cu paine libaneza, ca sos pentru carne sau peste la gratar.

PS. Deasupra am pus un amestec de ardei iute cu diverse ierburi mediteraneene.

Un comentariu: