In bucataria iraniana, Borani reprezinta un aperitiv pe baza de iaurt si diverse legume. Aceste aperitive au o istorie foarte veche, in secolul al IV-lea e.n. imparatesei Pouran-dokht din dinastia Sassanid placandu-i foarte mult iaurtul, bucatarul sau a inventat multe feluri de mancare cu iaurt si legume, denumite "pourani" dupa numele ei. In timp, denumirea s-a schimbat in Borani.
Pentru reteta de iaurt cu dovleac, aveti nevoie de:
dovleac - cel pe care il folositi de obicei la placinta
unt sau ulei de masline
sare
1/2 lingurita de turmeric
1/2 lingurita de coriandru macinat
1/2 lingurita de seminte de cumin macinat
piper
1 iaurt mic , mie imi place olimpus
un graunte de usturoi zdrobit
menta
1. Amestecati intr-un castronel uleiul de masline/untul topit cu turmeric, sare grunjoasa, coriandru macinat si cuminul . Intepati felia de dovleac cu furculita, ungeti-o bine cu amestecul de mai sus si coaceti la cuptor pana cand dovleacul este fraged si marginile sunt maronii.
3. Cand dovleacul este gata, il lasati putin sa se raceasca si il taiati cubulete si il amestecati cu iaurtul cu menta si usturoi. Pentru un aspect mai deosebit puteti sa taiati dovleacul in sfere cu lingura de pepene galben.
4. Se serveste cu nuci deasupra si ardei iute uscat si ierburi uscate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu