sâmbătă, 15 decembrie 2012

Makhlouta - Supa libaneza cu fasole, orez si bulgur



Am gasit mai demult reteta de Makhlouta pe internet, am tot amanat-o pentru o zi cu adevarat friguroasa.
Makhlouta este o ciorba din zonele montane ale Libanului, perfecta pentru iarna.
Se face din diverse tipuri de fasole: rosie, alba, pestrita, fava, naut, linte, orez, si grau.
In mod normal, se lasa boabele la hidratat peste noapte si se fierb in oala sub presiune.
Dar am trisat si am facut Makhlouta cu boabe deja fierte, din conserva:
- o conserva de naut
- o conserva de fava (de la magazinele orientale) . A mea a fost fava cu condimente siriene, destul de picanta
- o conserva de linte
- o mana de orez basmati
- o mana de bulgur
- sare, piper
Am mai adaugat : jumatate de lingurita de cumin/chimion macinat, ardei iute uscat si pentru servit ceapa caramelizata, patrunjel verde si lamaie.
Se face foarte simplu - Se pun toate ingredientele in afara de patrunjel, ceapa si lamaie intr-o oala se adauga adauga apa (Sa fie cam 3 degete de apa peste ele) si se fierb pana ce orezul si bulgurul sunt gata si boabele sunt moi.
Daca aveti boabele crude, le hidratati peste noapte, fierbeti nautul si fava la inceput, cand acestea sunt fierte adaugati lintea, apoi bulgurul si orezul.
Cum se caramelizeaza ceapa: Se pune ulei de floarea soarelui sau de palmier (nu de masline) intr-o tigaie, dupa ce se incinge se adauga ceapa taiata marunt, se da focul mai mic si se amesteca pana cand ceapa este maronie.
Se serveste Makhlouta cu ceapa caramelizata deasupra, patrunjel tocat si zeama de lamaie.
Nu este cea mai aratoasa mancare, dar gustul este picant aromat acrisor si merge perfect pentru vremea asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu