Halvaua iraniana este diferita de cea cu care suntem obisnuiti din comert prin faptul ca este cremoasa, foarte dulce si abunda in arome de sofran, cardamom si apa de trandafiri.
Halvaua mea a iesit foarte inchisa la culoare pentru ca am folosit zahar brun si faina integrala, dar pentru o culoare intensa de galben folositi faina alba si zahar obisnuit.
Dupa cum stiti, dulciurile orientale nu sunt deloc dietetice, acesta este chiar o bomba (ce poate sa fie mai greu decat faina prajita in unt si stinsa cu sirop de zahar ?!? ) dar ii rog pe nutritionisti sa ma ierte, nu am mai gustat de anul trecut halva.
Ingrediente:
200g zahar
200g faina
200ml apa
jumatate de pachet de unt + 3 linguri ulei
cateva filamente de sofran
3 linguri de esenta de trandafir de la Dr. Oetker
un sfert de lingurita de cardamom
1. Amestecati apa cu zaharul si fierbeti cateva minute pana ce zaharul este topit. Adaugati sofranul, apa de trandafir si cardamomul si lasati deoparte.
2. Intr-o tigaie de teflon puneti untul topit, uleiul si faina si amestecati cu o lingura de lemn. Lasati sa fiarba la foc mic aproximativ 20min, amestecand frecvent. Important este sa nu se arda, dar sa se si prajeasca faina. Nu trebuie sa arate ca o compozitie legata.
3. Acum adaugati siropul peste compozitia de faina incet incet, amestecand continuu timp de 3-4 minute. O sa inceapa sa sfaraie si sa bolboroseasca la inceput, dar amestecand veti observa ca se transforma intr-o crema care se ingroasa.
4. Se serveste rece cu fistic presarat deasupra, migdale sau nuca de cocos.
5. Daca doriti sa modelati bilute, asteptati pana cand halvaua ajunge la temperatura camerei si abia atunci bagati mana in ea. Bilutele le tavaliti prin nuca, fistic sau migdale macinate.
Halvaua mea a iesit foarte inchisa la culoare pentru ca am folosit zahar brun si faina integrala, dar pentru o culoare intensa de galben folositi faina alba si zahar obisnuit.
Dupa cum stiti, dulciurile orientale nu sunt deloc dietetice, acesta este chiar o bomba (ce poate sa fie mai greu decat faina prajita in unt si stinsa cu sirop de zahar ?!? ) dar ii rog pe nutritionisti sa ma ierte, nu am mai gustat de anul trecut halva.
Ingrediente:
200g zahar
200g faina
200ml apa
jumatate de pachet de unt + 3 linguri ulei
cateva filamente de sofran
3 linguri de esenta de trandafir de la Dr. Oetker
un sfert de lingurita de cardamom
1. Amestecati apa cu zaharul si fierbeti cateva minute pana ce zaharul este topit. Adaugati sofranul, apa de trandafir si cardamomul si lasati deoparte.
2. Intr-o tigaie de teflon puneti untul topit, uleiul si faina si amestecati cu o lingura de lemn. Lasati sa fiarba la foc mic aproximativ 20min, amestecand frecvent. Important este sa nu se arda, dar sa se si prajeasca faina. Nu trebuie sa arate ca o compozitie legata.
3. Acum adaugati siropul peste compozitia de faina incet incet, amestecand continuu timp de 3-4 minute. O sa inceapa sa sfaraie si sa bolboroseasca la inceput, dar amestecand veti observa ca se transforma intr-o crema care se ingroasa.
4. Se serveste rece cu fistic presarat deasupra, migdale sau nuca de cocos.
5. Daca doriti sa modelati bilute, asteptati pana cand halvaua ajunge la temperatura camerei si abia atunci bagati mana in ea. Bilutele le tavaliti prin nuca, fistic sau migdale macinate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu