sâmbătă, 27 octombrie 2012

Kashk-e Bademjan - Aperitiv iranian cu Kashk si vinete

Kashk-e Bademjan este cand vinetele mor si ajung in Rai!!





Acest apertiv/dip/salata calduta din Iran, nu numai ca este minunat de delicios, dar se face si foarte simplu.
Kashk-ul este un ingredient specific bucatariilor tarilor din jurul Marii Caspice. Este facut din zerul care ramane dupa ce se face branza. Este asemanator cu urda noastra, numai ca este cremos, nu solid si putin sarat.
Singurul inconvenient este ca ingredientul kaskh nu se gaseste in Romania, doar la magazinul iranian de pe Calea Mosilor. In casa,  Kashk-ul se face din 500g de iaurt gras + o lingurita de sare +100ml apa care se fierbe incet cam o ora, cat sa isi schimbe putin culoarea si sa devina foarte acrisor.


Pentru 4 portii de Kash-e Bademjan aveti nevoie de:

4 vinete mijlocii
150-200ml de kashk + 4 linguri pentru decor
o ceapa mare taiata subtire
menta prajita.
o lingura de pasta de tomate sau 2 rosii date pe razatoare.
4 linguri de menta uscata
cateva filamente de sofran infuzate cu 50ml de apa fierbite
nuci maruntite


1, Daca va tine fierea, puteti sa incercati cu vinetele crude taiate cubulete (lasate jumatate de ora in apa cu sare si scurse) prajite impreuna cu ceapa pana se inmoaie complet, apoi adaugati restul ingredientelor. Aceasta este reteta cea mai utilizata in Iran.
2. Eu am incercat varianta mai light, am copt vinetele..
3. Intr-o tigaie nelipicioasa se caramelizeaza ceapa in mai mult ulei decat folositi de obicei - iranienii gatesc cu mult ulei. Scoateti ceapa aurie-bruna cu o paleta si puneti menta in acel ulei. Imediat o scoateti, pentru ca se arde foarte repede.
3.In aceeasi tigaie puneti vinetele coapte, tocate nu foarte marunt, pasta de tomate, kashk-ul, infuzia de sofran si lasati la foc mic vreo 20 de minute. Gustati si daca mai este nevoie mai adaugati sare.
4. Serviti aperitivul cald decorat cu kashk, ceapa caramelizata, menta si nuci, alaturi de lipie libaneza incalzita sau paine prajita.

2 comentarii:

  1. am vazut kashk uscat, dupa ce se scurge bine este modelat in maini (ca un fel de mici) si uscat; inainte de a-l folosi in mancare, se lasa la muiat, dupa care se da prin blender, pana ajunge ca o crema mai subtire.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este si kashk uscat si cred ca poate fi pastrat mai nult timp decat cel lichid. Oricum, imi place mult mult :-)

    RăspundețiȘtergere