joi, 18 octombrie 2012

Salata Foul Medammas , reteta libaneza







Fasolea foul, fava, este foarte populara in Orientul Mijlociu, exista o multime de retete si de variante de la o
tara la alta.


Adăugaţi o legendă



In Iordania am mancat o varianta care pe langa foul avea si naut, iar dressing-ul era cu sos de usturoi (thoum), pasta de ardei verde, ulei de masline si multaaa lamaie.
Acasa, am facut cercetari si am aflat de la o sursa de incredere :-) , cum se face foul in Liban. Si as putea sa mananc in fiecare zi foul ca in Liban cu lipie calduta, pentru ca gustul este perfect echilibrat si usturoiat si acrisor si bineinteles cu muult ulei de masline.
Se face foarte simplu si cu ingrediente naturale si sanatoase:

O cana de fasole fava de la magazinul oriental pusa in apa o ora sa se hidrateze
O lingurita de cumin (sursa libaneza a zis ca doar in Egipt se pune cumin, dar eu m-am incapatanat)
Un ardei iute uscat
Usturoi, sa zicem 3-4 graunti uriasi made in china sau o capatana mica de usturoi romanesc
O ceapa rosie
2 rosii bune si cu gust
o legatura de patrunjel
Ulei de masline extra virgin, cat va place
sare
piper negru


1. Se fierbe fasolea cu cumin si ardei iute uscat. Cand e fiarta se pastreaza in zeama.
2. Se zdrobeste usturoiul si se adauga in zeama cu fasole.
3. Se taie ceapa julienne si rosia cubulete si patrunjelul marunt.
4. Se potriveste dupa gust cu sare si piper negru proaspat macinat.
5. Se pune in castronel fasolea cu zeama, deasupra se pune rosie cubulete, patrunjelul maruntit,  ceapa si uleiul de masline dupa gust.
6. Se mananca cu pofta si cu lipie libaneza incalzita in cuptor.

Sfat: Boabele de foul pot sa fiarba greu, daca vi se pare ca are inca coaja prea tare, dar miezul este moale, puneti boabele intr-un robot de bucatarie cu 1/2 din zeama si mixati. Garnisiti pasta la fel ca mai sus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu