sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Dolmeh Felfel - Ardei umpluti


Acum cateva mii de ani, inainte de nasterea lui Hristos, cand Alexandru cel Mare a cucerit Imperiul Persan, macedonenii au fost impresionati de extravaganta petrecerilor si festivitatilor persane si diversitatea mancarurilor persane umplute : miel umplut, pasari umplute, legume si fructe umplute.
Reintorsi in Europa, au adus cu ei retetele de mancaruri umplute in Grecia si Roma antica, prima carte despre   mancarurile umplute zoroastriene aparand in Europa in secolul al XVII-lea.
Ingredientele de baza pentru Dolmeh sunt ceapa, orezul cu bob lung, verdeturi, turmeric, scortisoara, sofran, nuci, fistic, migdale.

De obicei Dolmeh Felfel se faca cu carne tocata de miel, de vita, de pui, dar eu nu mananc carne, asa ca reteta mea va fi vegetariana
4 ardei grasi
150g orez cu bobul lung (basmati)
30g mazare galbena - eu am cumparat de la Sanovita
3 linguri de ulei de floarea soarelui
o ceapa mare taiata marunt
4 linguri de patrunjel verde taiat
4 linguri de marar verde taiat
o lingura de menta uscata
o lingura de busuioc uscat
Tarhon, numai daca va place gustul
1/4 lingurita de turmeric
1/4 lingurita de scortisoara
cateva fire de sofran
sare si piper dupa gust
Optional: 2 linguri de agrise rosii + 1 lingura de zahar brun +o lingurita unt(ulei). Am gasit agrise de la Solaris.
4 linguri ulei de masline
zeama de la o lamaie + 1/2 lingurita de zahar brun

1. Se spala ardeii, se taie capacul si se pastreaza. Se curata de vene si seminte.
2. Intr-o tigaie se incalzesc 3 linguri de ulei, se caleste ceapa cu turmeric, apoi se adauga orezul si mazarea galbena si 200ml de apa si sofranul si se fierbe cu capac pana ca se absoarbe apa.
3. Se lasa compozitia sa se raceasca putin.
4. In acest timp intr-o tigaie mai mica, puneti untul/uleiul si agrisele si zaharul brun si incalziti pana cand se topeste zaharul, amestecand continuu.
5.Se amesteca compozitia de orez si mazare cu verdeturile si agrisele si se condimenteaza cu scortisoara, sare, si piper.
6. Se umplu ardeii lasand cam 1,5cm gol deasupra, se pune capacul fiecarui ardei si se aseaza in oala. Se adauga apa cam pana la inaltimea de 3/4 a fiecarui ardei, uleiul de masline si zeama de lamaie cu jumatatea de lingurita de zahar si se fierb pe aragaz sau in cuptor 20-30 minute la foc mediu.



Aceasta mancare are un gust echilibrat, nu este dulce  pentru ca agrisele sunt foarte acre, la fel si zeama de lamaie, iar zaharul adaugat are rolul sa scoata in evidenta gustul ardeilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu