vineri, 14 decembrie 2012

Borani Chogondar - Iaurt cu sfecla rosie si usturoi



Mie imi place sfecla rosie foarte mult si este si foarte sanatoasa, avand foarte multe vitamine (A,B,C si PP) minerale (potasiu, magneziu, fosfor, fier), este adjuvant in boli ale ficatului, cancer, anemie. Deoarece are un continut ridicat de zahar, este recomandat ca diabeticii sa consume sfecla rosie in cantitati mici.
Cum am scris in reteta de Iaurt cu dovleac, Borani are o istorie foarte veche in Iran.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de :
-cantitati egale de sfecla si iaurt
-usturoi dupa gust
-sare
-zeama de lamaie sau otet
Pentru ornat:
-telemea de oaie
-marar
-seminte de negrilica (le-am gasit la macelaria turceasca de pe Nerva Traian sub numele de susan negru, dar nu stiu daca asa se numesc) Nigella in engleza, doamna de acolo a spus ca se numesc negrilica
1. Am spalat sfecla si am copt-o in cuptor. Cand s-a racit am curatat-o si am dat-o pe razatoare.
2. Am amestecat sfecla cu o cantitate egala de iaurt, am adaugat usturoi zdrobit, sare si lamaie dupa gust.
3. Deasupra am pus branza de oaie sfaramata, putin marar si seminte de fenicul. 
M-am inspirat de la NAMI NAMI

2 comentarii: