vineri, 4 ianuarie 2013

Roz bil halib - Orez cu lapte arabesc

Orezul cu lapte este probabil prezent in copilaria majoritatii oamenilor de pe glob. Poate lipseste in Japonia unde au intoleranta la lactoza.
Roz bil halib este budinca de orez specifica tarilor arabe si nordului Africii. Fiecare bunica are reteta ei pe care o lasa mostenire fiicelor si nepoatelor. Cum bunica mea nu era de acolo, m-am inspirat de la nepoatele de pe internet :-).Unele pun apa de trandafir, altele apa de flori de portocal. Eu am pus esenta de trandafir si coaja si zeama de portocala
Ingrediente:
1,2 l lapte (am pus la inceput doar un litru si mi s-a parut ca s-a ingrosat prea repede)
200 g orez
150 g zahar
3 linguri apa de trandafir sau esenta de trandafir de la Dr Oetker
3 linguri zeama de portocala
coaja de la jumatate de portocala (spalata bine bine cu apa calda)
zahar vanilat
un praf de sare
2 linguri de amidon dizolvat in apa
Optional puteti pune si o cutie mica de smantana dulce
Se serveste cu fistic, nuca, scortisoara.
1. Se pune laptele la fiert. Intre timp se spala orezul si se adauga in laptele care fierbe. Se fierbe incet incet la foc mic si se amesteca frecvent sa nu se lipeasca.
2. Cand incepe sa se ingroase, se adauga zaharul, sarea, aromele si amidonul dizolvat in apa. Daca alegeti sa puneti smantana dulce, acum este momentul.
3. Se lasa sa se ingroase pana la consistenta dorita.
4. Se imparte in castronele si se decoreaza cu nuci, fistic, migdale, scortisoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu