miercuri, 20 februarie 2013

Mujaddara cu orez integral si ceapa caramelizata fara ulei



Mujaddara este un fel de mancare foarte popular in Orientul Mijlociu. Contine ingrediente simple : orez, linte, ceapa si condimente.

Aceasta reteta a fost mentionata pentru prima data in jurul anilor 1200 intr-o carte de bucate din Irak.
Datorita ingredientelor simple, Mujaddara era considerata hrana oamenilor de rand. Un vechi proverb arab spune " Un om infometat ar fi in stare sa isi vanda sufletul pentru o farfurie cu Mujaddara" Probabil cu mult inainte de a se descoperi petrolul in Golf :-)
In mod normal, Mujaddara se face cu orez Jasmine sau Basmati si ceapa prajita. Eu am facut astazi cu orez integral si ceapa caramelizata fara ulei.

Ingrediente:
2 cesti de orez integral
o cutie de linte fiarta
4 cepe
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita seminte de coriandru macinate
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita amestec arabesc all spice (baharaat arabesc, compozitia mai jos in comentarii)
sare, piper
patrunjel verde
1. Intr-un vas se pune orezul spalat cu apa rece, se adauga 6 cesti de apa, sare si se fierbe  40-50 de minute pana cand orezul este moale.
2. Se taie ceapa subtire. Eu am taiat fiecare ceapa in 4 apoi fiecare sfert in feliute subtiri. Se pune intr-o tigaie de teflon sau ceramica,  se adauga apa cat sa o acepere si se lasa la fiert. Cand apa scade total ceapa incepe sa se rumeneasca si trebuie sa amestecati continuu cu o lingura de lemn pana devine culoarea caramelului.
3. Cand a scazut toata apa la orez verificati daca este fiert. Daca mai este nevoie mai adaugati o ceasca de apa si lasati sa scada.
4. Se adauga lintea scursa din cutie si clatita peste orez, impreuna cu condimentele si 3/4 din ceapa caramelizata, se verifica daca mai trebuie sare si se lasa 5 minute la foc foarte mic cu capac.
5. Se serveste cu ceapa caramelizata deasupra si patrunjel verde.
In poza este mujaddara alaturi de dulceata de ardei iute (cumparata), chutney de mango si chutney de dovleac si ardei iute murat.

2 comentarii:

  1. am sa incerc cu siguranta,orezul tau,pare a fi tare bun.Acuma vrteau sa te intreb,all spice e enibaharul sau eu mai am condimente arabesti 7 spices. Cel pe care il numesti all spice e diferit?Asta e asa ca sa ma dumiresc dar am sa-l incerc oricum si iti dau de veste.O multime de retete de la tine imi plac si le am de incercat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Pansy,
    Iti multumesc mult pentru vizite si aprecieri. All Spice care il am eu este specific tarilor din Golf, mi l-a adus sotul meu din Kuwait. Scria All Spice pe plic, ei il mai numesc si Baharaat, are culoare inchisa si contine:
    - 2 linguri piper negru macinat
    - 2 linguri paprika
    - 2 linguri chimion macinat
    - o lingura boabe de coriandru macinate
    - o lingura cuisoare macinate
    - o lingurita nucsoara
    - o lingurita scortisoara
    - jumatate de lingurita cardamom

    Ceea ce am ca "7 condimente" este din Turcia si este rosiatic cu ierburi uscate in el. L-am cumparat de la macelaria turceasca de la Nerva Traian, vis-a-vis de Al-Melook Sweets.


    RăspundețiȘtergere